11.11.09

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΠΑΕ ΠΙΕΡΙΚΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΠΑΕ ΠΙΕΡΙΚΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Όπως για κάθε γόνιμη επιχείρηση, το κύριο ζητούμενο για την ΠΑΕ ΠΙΕΡΙΚΟΣ είναι η ανεύρεση ασφαλών πάγιων εσόδων, τα οποία είναι ανεξάρτητα από πρόσωπα και χρόνο. Συνεπώς ο κύριος στόχος της διοίκησης της ΠΑΕ πρέπει να είναι η ανεύρεση τέτοιων και άλλων, ευκαιριακών, πηγών, έτσι ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στις σύγχρονες απαιτήσεις που έχει η λειτουργία μίας ΠΑΕ με υψηλούς στόχους και μεγάλες προσδοκίες.

Η επίσημη ύπαρξη ενός επιχειρηματικού σχεδίου με μακρόχρονο χαρακτήρα 3-5 ετών θα δείξει επαγγελματισμό και θα αυξήσει την εμπιστοσύνη στην κάθε Διοίκηση και έτσι θα προσελκύσει τον ενδιαφέρον επενδυτών.

Η παρακάτω πρόταση φιλοδοξεί να αναδείξει μία ΠΑΕ ΠΙΕΡΙΚΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ, που έχει ως στόχο την διάκριση που της αρμόζει και όχι την μίζερη θυματολογία και παθητική λειτουργία. Βάση της διεκπεραίωσης του παρακάτω σχεδίου είναι η βούληση των παραγόντων να αναδείξουν έναν ΠΙΕΡΙΚΟ που έχει πλέον επαγγελματική Διοίκηση, η οποία σχεδιάζει και εκτελεί αυτόνομα την πορεία της ΠΑΕ και δεν την αφήνει στην βούληση της τύχης.

Τα βασικά στοιχεία του εκσυγχρονισμού και της ανάπτυξης της λειτουργικότητας της ΠΑΕ ΠΙΕΡΙΚΟΣ είναι:

1.Λειτουργικό και Ενεργό Διοικητικό Συμβούλιο

Η Διοίκηση κάθε σύγχρονης επιχείρησης, επομένως και μίας αθλητικής εταιρίας, αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα της επαγγελματικής και κερδοφόρας πορείας της.

Έτσι, τα στελέχη της Διοίκησης πρέπει να έχουν μεταξύ των άλλων χαρακτηριστικών, την ανάλογη παιδεία και εμπειρία. Η πρόκληση λοιπόν της κάθε διοίκησης της ΠΑΕ ΠΙΕΡΙΚΟΣ είναι να αναδείξει την ικανότητα να χειριστεί την οικονομική διοίκηση της ομάδος με έναν ακέραιο και άκρως επαγγελματικό τρόπο και ταυτόχρονα να εμπεδώσει ένα νέο ήθος στους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές το οποίο ίσως να είναι πρωτοποριακό στο ελληνικό ποδόσφαιρο..Ως συλλογικό όργανο, η Διοίκηση δεν επιτρέπεται να αποτελείται από ετερόκλητα στοιχεία και προσωπικές αντιμαχίες.

Επίσης η διοίκηση ΔΕΝ επιτρέπεται να λαμβάνει βιαστικές αποφάσεις, η οποίες έχουν έστω και την ελάχιστη πιθανότητα να βλάψουν τα συμφέροντα του συλλόγου.

Χρειάζεται συλλογική λειτουργία, ενότητα σε κάθε δράση και ενιαία έκφραση στην επικοινωνία με όλους τους παράγοντες του αθλητικού κόσμου και κυρίως των ΜΜΕ.

Τα βλέμματα όλων των φιλάθλων του ΠΙΕΡΙΚΟΥ αλλά και ευρύτερα θα είναι στραμμένα στην καινούργια διοίκηση

2.ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Σε μία εποχή στην οποία ο μηχανισμός της διοίκησης της ΠΑΕ επιβάλλεται να λειτουργεί όπως ο αντίστοιχος μίας σύγχρονης και αποτελεσματικής εταιρίας. Έτσι οί υπηρεσίες μίας ΠΑΕ οφείλουν να λειτουργούν με έναν τρόπο ο οποίος της δίνει την δυνατότητα να καλύπτει πλήρες όλα τα καθημερινά διοικητικά, οικονομικά, επικοινωνιακά και πρακτικά γεγονότα.

¨Έτσι το οργανόγραμμα μίας σύγχρονης ΠΑΕ ΠΙΕΡΙΚΟΣ θα πρέπει να περιλαμβάνει τα ακόλουθα τμήματα και γραφεία:

Α) Τμήμα Γραμματείας

Β) Γραφείο Τύπου και ΜΜΕ

Γ) Γραφείο Φιλάθλων ( με αρμοδιότητα και συνδρομή προς το Δ.Σ. και την επιτυχή βελτίωση και αναβάθμιση των σχέσεων της ΠΑΕ με τον αθλητικό κόσμο και την εμπέδωση του «ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΕ» σε όλα τα επίπεδα.

Δ) Τμήμα Λογιστηρίου

Ε) Τμήμα Οικονομικού Προγραμματισμού ( στελεχωμένο από ειδικούς επιστήμονες με αρμοδιότητα την συνδρομή προς το Δ.Σ. με ιδέες, προτάσεις, σχεδιασμό οικονομικής στρατηγικής.)

ΣΤ) Τμήμα Αγωνιστικού Προσωπικού (με ευθύνη την τήρηση βιβλίων με τα συμβόλαια των αμειβομένων ποδοσφαιριστών, την εγκυρότητα των διαβατηρίων και των αδειών παραμονής των αλλοδαπών ποδοσφαιριστών και την τήρηση μητρώου ερασιτεχνών και νέων ποδοσφαιριστών)

Η) Τμήμα Αγωνιστικών Εγκαταστάσεων

Θ) Γραφείο Νομικού Συμβούλου


3.ΜΟΝΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΣΟΔΩΝ

Η ορθή λειτουργία και η διάκριση μίας αθλητικής εταιρίας εξαρτάτε κατά μεγάλο βαθμό από την δυνατότητα της διοίκησης να βρει μία σταθερή και μόνιμη ροή εσόδων στα ταμεία της και να ορίσει έναν μηχανισμό ο οποίος αποκλείει κατάχρηση των εσόδων αυτών.

Όσοι ονειρεύονται πώς τα οικονομικά μίας ΠΑΕ λύνονται απλά με συμφωνίες σχετικές με τηλεοπτικά δικαιώματα ή διαφημίσεις γρήγορα ανακαλύπτουν πως και αυτός ο χώρος αποτελείται από σκληροτράχηλους επιχειρηματίες των οποίων οι αποφάσεις βασίζονται σε αριθμούς και όχι σε συναίσθημα.

Συνεπώς χρειάζεται μία διαχείριση οι οποία θα διεξάγει οικονομικές μελέτες,θα συνάπτει διαπραγματεύσεις και γενικά θα χαρακτηρίζεται από επαγγελματισμό σε όλα τα επίπεδα.

Η βάση της μέγιστης και πιο σταθερής πηγής εσόδων αλλά και ηθικής υποστήριξης μίας ΠΑΕ είναι η βελτίωση του προσφερόμενου ποδοσφαιρικού προιόντος,του αθλητικού θεάματος και όχι μόνο. Επιβάλλεται λοιπόν να οργανωθούν και να εκσυγχρονιστούν οι εγκαταστάσεις και η λειτουργία τους έμψυχου δυναμικού της ΠΑΕ ΠΙΕΡΙΚΟΣ για να υπάρξει μία αγάπη και εμπιστοσύνη στην ΠΑΕ που σίγουρα θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού θεατών και των εισιτηρίων διαρκείας.

Κατά την εκτίμηση μου, ο σχεδιασμός για την οικονομική ανόρθωση της ΠΑΕ ΠΙΕΡΙΚΟΣ πρέπει να εγκλείει τους ακόλουθους τομείς:

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Πρέπει να υπάρξει μία συνεχείς επαφή με τις διοικήσεις των καναλιών και μία παρακολούθηση των διαδραματιζόμενων μεταξύ τους, έτσι ώστε να ληφθεί η πιο συμφέρουσα για την ΠΑΕ ΠΙΕΡΙΚΟΣ απόφαση.

ΧΟΡΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΔΩΡΕΕΣ

Εφόσον η διοίκηση αναδείξει έναν σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο λειτουργίας ,είναι βέβαιο πως οι τοπικοί επιχειρηματίες θα υποστηρίξουν την ΠΑΕ ΠΙΕΡΙΚΟΣ και θα δουν το συμφέρον τους προσφέροντας χορηγίες και δωρεές στην ομάδα.

ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

Για να αισθάνονται άνετα και περήφανοι οι αθλητές και φίλαθλοι της ΠΑΕ ΠΙΕΡΙΚΟΣ και γενικά οι κάτοικοι της ΠΙΕΡΙΑΣ επιβάλλεται η εύρεση πόρων για την δημιουργία ενός αθλητικού χώρου ο οποίος παν’απ’ όλα είναι καθαρός, σύγχρονος και οργανωμένος και να τηρεί τουλάχιστον τις βασικές προδιαγραφές μίας ομάδος που στοχεύει να επικαλείται επαγγελματική και σκοπεύει να φτάσει στα ύψη, που της αρμόζουν.

ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΘΕΑΤΩΝ

Ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων της ΠΑΕ θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των φιλάθλων που θα βλέπουν τους αγώνες και θα υποστηρίζουν την ομάδα του ΠΙΕΡΙΚΟΥ .Αυτό θα έχει και ηθικές επιπτώσεις στην βελτίωση της απόδοσης των παιχτών.

Επίσης θα μπορούσαν να βρεθούν κίνητρα και οφέλη τα οποία είναι πιο χειροπιαστά και τα οποία θα μπορούσαν να εφαρμοστούν έτσι ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των φιλάθλων, όπως π,χ. η κλήρωση κάποιων πολύτιμων αγαθών ή εισιτηρίων διαρκείας στο διάλειμμα μεταξύ αγώνων.

ΕΙΣΗΤΗΡΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

Τα εισιτήρια διαρκείας αποτελούν την πιο βασική μορφή ηθικής και οικονομικής υποστήριξης μίας ΠΑΕ. Για να αυξηθεί ο αριθμός πωλήσεων των εισιτηρίων αυτών θα πρέπει να έχουν προσιτές για όλους τιμές και ίσως θα ήταν και εύλογο να γίνει κάποια προώθηση των εισιτηρίων διαρκείας με κάποια συμφέρουσα διαφημιστική φόρμουλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΦΑΝΕΛΑΣ

Βάση καθαρά οικονομικών στοιχείων πρέπει να βρεθεί άμεσα μια μεγάλη ελληνική ή ξένη εταιρία με την οποία θα υπογραφή μία σύμβαση διαφήμισης της εταιρίας αυτής στην φανέλα του ΠΙΕΡΙΚΟΥ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ

Ο αγωνιστικός τόπος μίας ΠΑΕ είναι μία άριστη τοποθεσία για την διαφήμιση διαφόρων τοπικών, εθνικών και πολυεθνικών προϊόντων. ¨Έτσι θα πρέπει να επικεντρώσει η διοίκηση της ΠΑΕ τις προσπάθειες της στην εύρεση των πιο κερδοφόρων διαφημίσεων.

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Η παραγωγή και η πώληση διαφόρων προϊόντων στα χρώματα και με το λογότυπο της ΠΑΕ ΠΙΕΡΙΚΟΣ θα έχει ως αποτέλεσμα την διαφήμιση της ομάδας, την αύξηση αυτοπεποίθησης στους παίκτες και φιλάθλους και συνεπώς το θαυμασμό και σεβασμό άλλων ομάδων.

4.ΚΙΝΗΜΑ ΦΙΛΑΘΛΩΝ

Η διοίκηση μίας ΠΑΕ έχει την ευθύνη για τον σχεδιασμό της οικονομικής στρατηγικής της και την επιτυχές εφαρμογή του σχεδίου της ενώ οι φίλαθλοι μίας ΠΑΕ πρέπει να παρακολουθούν το έργο της διοίκησης και να το στηρίζουν εάν το θεωρούν σωστό και να επισημάνουν τυχών λάθη έχοντας έτοιμες προτάσεις βελτίωσης διοίκηση της ΠΑΕ πρέπει να επιδιώξει να σχηματίσει ένα άψογα οργανωμένο και ενεργό κίνημα φιλάθλων το οποίο θα συμμετέχει ενεργά στα της ομάδας με το ρόλο του παρατηρητή και επιθεωρητή. Οπωσδήποτε όμως,θα πρέπει να υπάρξει και να είναι πάντα ξεκάθαρη και σεβαστή η διάκριση του ρόλου της διοίκησης της ΠΑΕ από αυτόν των φιλάθλων. Επίσης οργάνωση συνδέσμων φιλάθλων δεν χρειάζεται να περιορίζεται στα όρια της ΠΙΕΡΙΑΣ, αλλά μπορεί να υπάρχει ένας λογικός αριθμός απόδημων Κατερινιωτών φιλάθλων της ΠΑΕ ΠΙΕΡΙΚΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ.Είναι ευθύνη της διοίκησης της ΠΑΕ να διαχειρίζεται σωστά τα οικονομικά και στρατηγικά της,ώστε να εμπνέει εμπιστοσύνη στους φιλάθλους της και είναι ευθύνη των φιλάθλων να υποστηρίζουν και να ελέγχουν την ΠΑΕ και να συμπεριφέροντε πολιτισμένα στους αγωνιστικούς χώρους έτσι ώστε η ΠΑΕ να είναι υπερήφανη για αυτούς.

Η σχέση μεταξύ φιλάθλων και διοίκησης της ΠΑΕ θα είναι ιδανική όταν υπάρξει ενεργή και αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ τους.

5.ΕΜΨΥΧΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ

Όλο το έμψυχο δυναμικό της ΠΑΕ θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από άξια και επαγγελματική συμπεριφορά στα θέματα που αφορούν την ΠΑΕ. Το κύριο τμήμα του έμψυχου δυναμικού είναι, οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. ¨Ετσι θα πρέπει να υπάρξει μία ακαδημία ποδοσφαίρου της ΠΑΕ και οι νέοι παίχτες που προέρχονται από την νεολαία ή από μία άλλη ομάδα θα πρέπει να επιλέγονται με άκρως αξιοκρατικά και επαγγελματικά κριτήρια. Επίσης θα πρέπει να λειτουργεί ένα τμήμα σκάουτινγκ,το οποίο θα παρακολουθεί ποδοσφαιριστές ανά την υφήλιο και θα βρίσκει ταλαντούχους νεαρούς ποδοσφαιριστές με στόχο την ενδυνάμωση της ομάδος.

6. ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΣΤΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΙΔΑΝΙΚΑ, ΑΦΟΣΙΩΣΗ ΣΤΗΝ ΝΙΚΗ
ΑΝΟΔΟ ΤΗΣ ΟΜΑΔΟΣ και όχι της προσωπικής διάκρισης

Σε μία εποχή που τα πάντα κινούνται γύρω από το χρήμα ακόμα και στον αθλητισμό είναι σημαντικό να επενδυθεί μία προσπάθεια σε αυτά τα τρία στοιχεία τα οποία αποτελούν την βάση κάθε ομαδικής διάκρισης στον αθλητισμό.

Η διοίκηση της ΠΑΕ ΠΙΕΡΙΚΟΣ έχει το δύσκολο έργο να προωθήσει αυτά τα ιδανικά για να πετύχει την αθλητική διάκριση που της αξίζει, ενώ είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει ένα αυστηρό οικονομικό πρόγραμμα για να ξεπεράσει τα προβλήματα του παρελθόντος και σε αυτό το δύσκολο έργο χρειάζεται την υποστήριξη όλων.

Πάρης Προδρομίδης

Διπλωματούχος Πολιτικής Οικονομίας

Πανεπιστήμιο Χαιδελβέργης-Γερμανίας

Ιδιοκτήτης:

fresco - biocafe

25.Μαρτίου 5

60100 Κατερίνη

www.fresco.gr

1 σχόλιο:

  1. ΚΑΘΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΥ ΑΠΟΣΚΟΠΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΤΟΥ ΠΙΕΡΙΚΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΤΕΑ, ΑΝ ΚΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΥΨΩΝΕΙ ΔΥΣΚΟΛΑ ΚΑΙ ΑΝΥΠΕΡΒΛΗΤΑ ΕΜΠΟΔΙΑ.
    ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΚΛΕΙΔΙ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΠΡΟΟΔΟ, ΤΟ ΚΑΤΕΧΕΙ ΠΑΝΤΑ Ο ΦΙΛΑΘΛΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ. ΑΥΤΗ Η ΔΥΝΑΜΗ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΗ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΘΕ ΕΜΠΟΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ.
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΛΑΜΠΑΔΕΥΣΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΦΙΛΑΘΛΟ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ ΤΗ ΦΛΟΓΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΤΟΥ ΠΙΕΡΙΚΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ.
    ΓΙΑ ΜΑΣ, ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΑΣ, ΤΗ ΠΟΛΗ ΜΑΣ, ΤΟ ΝΟΜΟ ΜΑΣ.

    (ΕΝΑΣ ΑΓΝΟΣ ΦΙΛΑΘΛΟΣ ΤΟΥ ΠΙΕΡΙΚΟΥ ΜΑΣ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Accuweather Forecast