6.9.10

ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ.

Με πρωτοβουλία του Προέδρου της FOOTBALL LEAGUE – FOOTBALL LEAGUE 2,Σπύρου Καλογιάννη, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας ημερίδα Αρχηγών - Προπονητών των ομάδων της FOOTBALL LEAGUE - FOOTBALL LEAGUE 2 με θέμα: "Για ένα καλύτερο & αξιόπιστο Πρωτάθλημα: Πρόληψη της βίας στα γήπεδα & ενημέρωση για τις τροποποιήσεις στους κανόνες ποδοσφαίρου".
Εισήγηση για τα θέματα της ημερίδας έκανε ο κ. Σπύρος Καλογιάννης, ενώ χαιρετισμούς απεύθυναν ο Πρόεδρος του ΠΣΑΠ κ. Στέλιος Γιαννακόπουλος και ο Πρόεδρος της ΟΠΠΕ κ. Ηλίας Λογαράς. Στην ημερίδα παρευρέθη και ο Υπεύθυνος Ανάπτυξης Διαιτησίας της ΕΠΟ και μέλος της Επιτροπής Διαιτησίας της UEFA κ. Κύρος Βασάρας ο οποίος ανέλυσε στους παριστάμενους τους Κανόνες παιχνιδιού.

Καλογιάννης: Δεν οδηγούν πουθενά οι συζητήσεις


Η εισήγηση του Σπύρου Καλογιάννη ήταν η ακόλουθη:

"Αξιότιμοι Κύριοι, η σημερινή παρουσία σας στην Ημερίδα που με ευθύνη και πρωτοβουλία της FOOTBALL LEAGUE – FOOTBALL LEAGUE 2 διοργανώθηκε, καταδεικνύει την ύπαρξη βούλησης για την αντιμετώπιση φαινομένων που διαβρώνουν το ποδόσφαιρό μας και το οδηγούν σε συρρίκνωση και εκφυλισμό.
Η ανεξέλεγκτη πλέον κατάσταση που η βία έχει διαμορφώσει, δεν πρέπει να τίθεται πλέον ως στοιχείο για περαιτέρω αναλύσεις και για συζητήσεις που δεν οδηγούν πουθενά και που μας ικανοποιούν συνειδησιακά και τελικά δεν δίνουν λύσεις στο πρόβλημα. Εδώ ήρθαμε για να προχωρήσουμε ένα βήμα πιο κάτω, να βάλουμε τις βάσεις για λύση σε προβλήματα που χρονίζουν και μας πληγώνουν. Δεν αισιοδοξώ ότι θα επανέλθουμε στην περίοδο 1965-1975, όπου οι φίλαθλοι αντίπαλων ομάδων κάθονταν δίπλα και η ζήτηση των εισιτηρίων, ιδιαίτερα στις μεγάλες συναντήσεις, είχε οδηγήσει σε μαύρη αγορά εισιτηρίων, αλλά αισιοδοξώ ότι μετά τις διαπιστώσεις που θα κάνω θα φωτιστεί αρκετά ο δρόμος που οδηγεί στην έξοδο από την κρίση.
Δεν θα μπορούσα εδώ να αποφύγω την πρόκληση να αναφερθώ στις κύριες κατά τη γνώμη μου αιτίες έστω και συνοπτικά:
- Επιθυμία παραγόντων για την κυριαρχία σε αθλητικό επίπεδο αλλά και στον κοινωνικό περίγυρο
- Χρησιμοποίηση των οπαδών ως στρατού πίεσης με συνέπεια πολλές φορές να χάνεται ο έλεγχος
- Παρέμβαση των παραγόντων για την απελευθέρωση ή και την ατιμωρησία όσων παρεκτρέπονται
- Εμπρηστικές δηλώσεις παραγόντων πριν τους αγώνες
- Ανάγκη για κοινωνική καταξίωση ή και ανέλιξη, που ωθεί σε πράξεις πέραν της νομιμότητας για να επιτευχθεί αυτή
- Η ψυχολογία του όχλου που αναπτύσσεται μέσα στους μαζικούς χώρους και βρίσκει στο γήπεδο ή στις οπαδικές κινητοποιήσεις την έκφρασή της
- Τα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα που βιώνει σήμερα η νεολαία
- Η χρήση ουσιών
- Οι σύγχρονες αντιλήψεις περί προκαθορισμένων συγκρούσεων, ως τρόποι έκφρασης αντισυμβατικής συμπεριφοράς
- Ο ελλιπής έλεγχος στους εισερχομένους στον αγωνιστικό χώρο φιλάθλους
- Η έλλειψη ετοιμότητας από τις αρχές και η μη σωστή αντανακλαστική αντιμετώπιση
- Οι αφορμές που δίδονται πολλάκις από τις διαιτητικές αποφάσεις
- Η έλλειψη εμπιστοσύνης στην αθλητική δικαιοσύνη και πολλές φορές η μη απόδοση δικαιοσύνης
- Η αποσιώπηση και παράβλεψη των εντεταλμένων οργάνων τάξεως στην εφαρμογή των Νόμων, και τέλος πιστεύω ότι και η Πολιτεία δεν εφάρμοσε ένα πλήρες σχέδιο διαπαιδαγώγησης και εκπαίδευση των νέων στο φίλαθλο πνεύμα και στην ευγενή άμιλλα.

Χιλιάδες σελίδες έχουν γραφτεί για την καταπολέμηση της βίας, πολλές προτάσεις έχουν γίνει χωρίς αποτέλεσμα. Το πράγμα πλέον έχει γίνει πολυσύνθετο και δεν αντιμετωπίζεται ούτε απλά, ούτε άμεσα. Θέλει δουλειά πολύ και για χρόνια.
Τα μέτρα μπορεί να είναι άμεσα μέτρα πρόληψης και καταστολής, αλλά και μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, για τη ριζική θεραπεία.
Εάν είναι εφικτό στην περίπτωση μετακίνησης οργανωμένων οπαδών και με ευθύνη του υπευθύνου ασφαλείας αγώνων της φιλοξενούμενης ομάδας, οι συμμετέχοντες να προσκομίζουν και να θέτουν στη διάθεσή του φωτοτυπία του Δελτίου της Αστυνομικής ταυτότητάς των, έτσι ώστε αυτές να δύνανται να χρησιμοποιηθούν από τις Δημόσιες Αρχές εάν εφόσον και αυτό κριθεί αναγκαίο".

Πρόταση άμεσων μέτρων

Εν συνεχεία, ο κ. Καλογιάννης πρότεινε μια σειρά άμεσων μέτρων:

- Αυστηρή εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας από την Πολιτεία, Αστυνομία, Δικαστές.
- Αυτοί που παρανομούν (παράγοντες, οπαδοί κ.λπ.), να τιμωρούνται χωρίς επιείκεια ή διακρίσεις.
- Άτομα που συλλαμβάνονται για πράξεις βίας, δεν θα τους επιτρέπεται να παρακολουθούν αγώνες, για κάποιο διάστημα αρχικά. Θα δίνουν το παρόν στο Αστυνομικό Τμήμα, μέχρι λήξης του αγώνα. Σε υποτροπή τους απαγόρευση δια παντός.
- Σύνδεσμοι οπαδών – γιατί από εκεί συνήθως ξεκινούν οργανωμένες κινήσεις - θα εποπτεύονται αυστηρά και θα διαλύονται εφόσον ενέχονται στελέχη τους σε πράξεις βίας.
- Ενδελεχής έλεγχος εισερχομένων στα γήπεδα.
- Έλεγχος με κάμερες και εντοπισμός των πρωταγωνιστών επεισοδίων.
- Σύλληψη των ενόχων και απαγόρευση εισόδου τους σε αγώνες.
- Απαγόρευση μετακίνησης οπαδών σε γήπεδα που δεν εγγυώνται ασφάλεια και διαχωρισμό φιλάθλων.
- Το μέτρο να επεκτείνεται και σε μεγάλους αγώνες, εάν κρίνεται σκόπιμο.
- Αυστηρά πρόστιμα σε ομάδες όταν ευθύνονται οι οπαδοί τους.
- Βελτίωση των γηπεδικών εγκαταστάσεων που τα γήπεδα ανήκουν στην Γ.Γ.Α.
- Εφαρμογή της ποινής «κεκλεισμένων των θυρών».
- Εφαρμογή της ποινής σε ουδέτερο γήπεδο.
- Έλεγχο όλων των γηπέδων (γηπεδικές εγκαταστάσεις)
- Έλεγχος των γηπέδων με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην μπαίνουν στα γήπεδα κροτίδες, φωτοβολίδες, κ.λπ. Να ευθύνεται η ομάδα για τον έλεγχο του γηπέδου (συνήθως τα περνούν στο γήπεδο έξι ώρες πριν από τον αγώνα, ακόμα και μία ημέρα πριν)
- Εάν η ομάδα τιμωρείται τρεις φορές για τους οπαδούς της, τότε να υπάρχει δυνατότητα αλλαγής έδρας για το υπόλοιπο των αγωνιστικών υποχρεώσεων.

Πρόταση μακροπρόθεσμων μέτρων

Όσο για τα μακροπρόθεσμα μέτρα που έριξε στο τραπέζι ο κ. Καλογιάννης, αυτά είναι τα εξής:

- Να γίνεται εθνική αθλητική διαπαιδαγώγηση στην χώρα που γέννησε τον αθλητισμό, ώστε να υπάρχει φίλαθλο πνεύμα. Να δημιουργούνται φίλαθλοι και όχι φανατισμένοι οπαδοί. Αυτό δεν είναι έργο της Αστυνομίας. Είναι έργο της Πολιτείας, μακροχρόνιο αλλά καθοριστικό.
- Να γίνεται στα σχολεία στο μάθημα φυσικής αγωγής, μάθημα αθλητικής διαπαιδαγώγησης από τις μικρές ακόμα ηλικίες, έτσι ώστε να παιδιά να αποκτήσουν το πνεύμα του «ευ αγωνίζεσθαι» και της ευγενούς άμιλλας.
Τότε δεν θα γίνονται επιρρεπείς σε πράξεις βίας, αλλά θα παράγουν αθλητικά αντισώματα όταν και εάν βρεθούν σε περιβάλλον όπου υπάρχουν χούλιγκανς. Έτσι αυτοί, οι χούλιγκανς, θα απομονωθούν, θα τους αποβάλλει η υγιής αθλητική γνώμη.
- Αυτοσυγκράτηση των ποδοσφαιριστών εντός αθλητικού χώρου και τέλος αποφυγή δηλώσεων προ του αγώνα.
- Η βία από κάπου ξεκινά και γι’ αυτό δεν πρέπει να δίδονται αφορμές από εσάς. Πρέπει εσείς που είστε οι πρωταγωνιστές να μην δίνετε δικαίωμα και όταν προκαλείστε να είστε εγκρατείς.

Συστάσεις προς του ποδοσφαιριστές

Παράλληλα, έθεσε προ των ευθυνών τους και τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές: "Πολλές φορές με δηλώσεις εσείς οι ίδιοι, παίκτες και προπονητές, όχι απλώς προκαλείτε αλλά κινδυνολογείτε. Μπορεί να έχετε χάσει ένα παιχνίδι ή και να έχετε πράγματι αδικηθεί, αλλά με τα λεγόμενά σας ευτελίζετε εσείς οι ίδιοι το προϊόν.
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει η βαριά ατμόσφαιρα του στοιχηματισμού που επιδρά όχι μόνο στην εξωσυμβατική συμπεριφορά αλλά και δημιουργεί ατμόσφαιρα αμφισβήτησης σε ό,τι μπορεί να προσφέρει συγκίνηση και να συναρπάσει.
Αμβλύνει τη μαγεία της έκπληξης που είναι συστατικό στοιχείο του ποδοσφαίρου και μειώνει την απόλαυση ενός θριαμβευτικού ή ανατρεπτικού αποτελέσματος. Η παρουσία σας εδώ πρέπει να σηματοδοτήσει ότι εσείς οι παραγωγοί του θεάματος, ποδοσφαιριστές και προπονητές, οι διαμορφωτές του ποδοσφαιρικού γίγνεσθαι δεν αποδέχεστε αυτή την κατάσταση. Διακηρύξτε σε όλους τους τόνους ότι στο μέτρο της ευθύνης που έχετε δεν θα επιτρέψετε να υπονομεύεται η αξιοπιστία του προϊόντος που εσείς παράγετε και δεν θα αφήσετε σκιές πάνω από την αγωνιστική σας προσπάθεια.
Το ποδόσφαιρο νοσεί και νοσεί βαριά. Εάν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση δεν θα υπάρχει αύριο για κανέναν. Σήμερα το Πρωτάθλημά μας θεωρείται το πιο υποβαθμισμένο. Δίνουμε δικαιώματα και για σκιές αμφισβήτησης. Μην τους δικαιώνουμε γιατί το αύριο προδιαγράφεται αβέβαιο. Πρέπει να αλλάξουμε την εικόνα μας κάνοντας μια μεγάλη προσπάθεια και σας θέλουμε συνεργάτες και συνοδοιπόρους. Όλοι μαζί ενωμένοι να μην ξεχνάμε ότι το ποδόσφαιρο είναι ένα κομμάτι της ζωής μας, να μην το δηλητηριάζουμε.
Εκφράστε την άποψή σας, διαφωνήστε, αντιπαρατεθείτε, αγωνιστείτε για να μην καταλογίζεται η παραμικρή συμμετοχή και ευθύνη. Πολεμείστε για να μην ευτελίζεται το ποδόσφαιρο".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Accuweather Forecast